Projekat „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI) koji finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a u okviru kojeg UNDP provodi aktivnosti vezane za sektor poljoprivrede i prehrane te ruralni razvoj, organizovao je ceremoniju potpisivanja ugovora i promocije odabranih korisnika podrške investicijama za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture.

Potpisivanje ugovora za 6 od 12 lokalnih jedinica, koje će sa 1,5 miliona KM bespovratnih sredstava Evropske unije unaprijediti i razviti ruralnu tržišnu infrastrukturu, održano je 13. maja u Sarajevu.

Konkretno, bit će izgrađene zelene i stočne pijace, različite tržnice, otkupne stanice, unaprijeđena i postavljena mobilna sajamska infrastruktura, postavljene eko prodajne kuće te izgrađena nova prodajna mjesta locirana uz regionalne i lokalne ceste.

Prvenstveno, sredstvima Evropske unije bit će podržani Trebinje, Gračanica, Mrkonjić Grad, Bosanski Petrovac, Banja Luka i Bihać dok će u narednom periodu ugovore potpisati Rudo, Gradiška, Mostar, Zenica, Teslić i Šamac.

Ceremoniji su prisustvovali ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini, gospođa Steliana Nedera, te gradonačelnici i načelnici  šest (6) lokalnih samouprava, kao i projektno osoblje projekta “EU4AGRI”.

Kao rezultat Javnog poziva za mjeru podrške investicijama za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture, projekat “EU4AGRI” podržat će investicije u sljedećim jedinicama lokalne samouprave:

  • Grad Trebinje,
  • Grad Gračanica,
  • Opština Mrkonjić Grad,
  • Opština Bosanski Petrovac,
  • Grad Banja Luka,
  • Grad Bihać.

Ukupna vrijednost investicije za 6 podržanih projekata iznosi 946.000 BAM, od čega će Evropska unija finansirati 695.527 BAM. Realizacijom planiranih projekata će se omogućiti bolja tržišna infrastruktura (razvoj zelenih pijaca i prodajnih mjesta) za 168 krajnjih korisnika.

Finansiranjem ovakvih projekata poboljšava se razvojruralnih područja čime se ujedno jača i lokalno tržište, te se postojećim poljoprivrednim proizvođačima osiguravaju uslovi za planiranje i unapređenje proizvodnje i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a kroz aktivnosti kao što su zelene pijace, stočne pijace, tržnice, otkupne stanice, mobilna sajamska infrastruktura namijenjena za prodaju poljoprivrednih i zanatskih proizvoda, distancirana prodajna mjesta locirana uz regionalne i lokalne ceste i eko prodajne kuće.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije vrijedan 20.25 miliona eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).