Uncategorized

Ambasador Sattler posjetio kompaniju Rankić iz Srebrenice

Ambasador Sattler posjetio kompaniju Rankić iz Srebrenice

Ambasador Evropske Unije Johan Sattler posjetio je kompaniju Rankić iz Srebrenice.

Kompanija Rankić osnovana je 2006. godine i upravlja hladnjačama za jagodičasto voće. Uz podršku EU4AGRI, kompanija je investirala i u prerađivačke kapacitete za proizvodnju voćnih sokova. Također, ova kompanija djeluje kao direktan kupac proizvoda malih poljoprivrednika iz ruralnih područja, čime se umanjuje logistički i transportni trošak poljoprivrednika za isporuku proizvoda na tržište.

Uz podršku EU4AGRI, nabavka nove poljoprivredne opreme omogućava ovim malim gazdinstvima da obradu tla učine lakšom, profesionalnijom i produktivnijom. Dodatno, mali poljoprivrednici su opremljeni mašinama za primjenu zaštite bilja.

Nabavkom proizvodne linije za sok od maline & pasterizatora za svježe voće omogućila je kompaniji Rankić efikasnije sakupljanje i obradu plodova. Uz podršku Evropske unije, ova kompanija je zadržala postojeća radna mjesta, zaposlila nove radnike i osigurala veći prihod malim poljoprivrednicima dovodeći ih na nivo prije pandemije.

Trenutno je objavljen novi javni poziv u okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, a Evropska unija podržat će sa 3,5 miliona KM investicije u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini.

Javni poziv objavljen je s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane COVID-19 pandemijom. Rok za prijave je 07. mart 2022. godine a više informacija dostupno je putem naše web stranice, ili na LINKU.

“EU4AGRI” je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).