Ambasador Evropske Unije Johan Sattler posjetio je kompaniju Rankić iz Srebrenice.

Kompanija Rankić osnovana je 2006. godine i upravlja hladnjačama za jagodičasto voće. Uz podršku EU4AGRI, kompanija je investirala i u prerađivačke kapacitete za proizvodnju voćnih sokova. Također, ova kompanija djeluje kao direktan kupac proizvoda malih poljoprivrednika iz ruralnih područja, čime se umanjuje logistički i transportni trošak poljoprivrednika za isporuku proizvoda na tržište.

Uz podršku EU4AGRI, nabavka nove poljoprivredne opreme omogućava ovim malim gazdinstvima da obradu tla učine lakšom, profesionalnijom i produktivnijom. Dodatno, mali poljoprivrednici su opremljeni mašinama za primjenu zaštite bilja.

Nabavkom proizvodne linije za sok od maline & pasterizatora za svježe voće omogućila je kompaniji Rankić efikasnije sakupljanje i obradu plodova. Uz podršku Evropske unije, ova kompanija je zadržala postojeća radna mjesta, zaposlila nove radnike i osigurala veći prihod malim poljoprivrednicima dovodeći ih na nivo prije pandemije.

Trenutno je objavljen novi javni poziv u okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, a Evropska unija podržat će sa 3,5 miliona KM investicije u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini.

Javni poziv objavljen je s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane COVID-19 pandemijom. Rok za prijave je 07. mart 2022. godine a više informacija dostupno je putem naše web stranice, ili na LINKU.

“EU4AGRI” je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).