U srcu Bosne i Hercegovine, grad Bosanski Petrovac ispisuje inspirativnu priču o održivosti i napretku. Gradska tržnica u Bosanskom Petrovcu nedavno je prošla kroz impresivnu transformaciju, zahvaljujući EU4AGRI projektu koji finansira Evropska unija. Ova transformacija nije samo estetska, ona predstavlja model održivosti i napretka za cijelu zajednicu.

Jedan od najvidljivijih aspekata ovog projekta bila je obnova šetnica i kanalizacionih cijevi unutar tržnice. Ova obimna infrastrukturna revitalizacija, ne samo da je osigurala siguran i čist prostor za posjetioce, već je i znatno poboljšala energetsku efikasnost tržnice. Također, nasipanje tamponskog sloja pijeska stvorilo je čvršću i stabilniju podlogu tržnice.

Jedna od najznačajnijih promjena na Gradskoj tržnici u Bosanskom Petrovcu bila je instalacija 18 solarnih panela na krovu dijela tržnice gde se prodaju mliječni i mesni proizvodi. Ovi solarni paneli ne samo da smanjuju energetske troškove tržnice, već i promovišu održivu energiju i smanjenje ekološkog otiska lokalne zajednice.

Podrška Evropske unije uključivala je i nabavku  opreme koju koriste krajnji korisnici, trgovci i kupci na Gradskoj tržnici. Nove rashladne vitrine i prenosne vage omogućiće bolje uslove za prodaju i kupovinu proizvoda, čineći tržnicu atraktivnijom i funkcionalnijom za sve.

Značajno su poboljšani sanitarni i radni uslovi na tržnici koji će kupcima omogućiti veću sigurnost hrane, a trgovcima bolje uslove rada.

Za obnovu Gradske Tržnice u Bosanskom Petrovcu Evropska unija je izdvojila 41.588,00 KM bespovratnih sredstava. Ova podrška predstavlja jasan znak posvećenosti EU unapređenju lokalnih zajednica i očuvanju životne sredine.

Korisnica projekta, Amela Hadžić, izrazila je svoje zadovoljstvo transformacijom tržnice rekavši: “Nova gradska tržnica je prava poslastica za sve nas. Sada imamo čist i siguran prostor za poslovanje, a solarni paneli pomažu nam da štedimo energiju i novac. Ova transformacija je korak naprijed za našu zajednicu, i ne možemo biti sretniji što je postala stvarnost.”

Ukupna vrijednost investicije iznosi 66.562,00 KM, a rezultati su od suštinskog značaja za Grad Bosanski Petrovac. Novoobnovljena tržnica ne predstavlja samo korak naprijed ka boljim uslovima rada i boljoj sigurnosti hrane za potrošače, već i primjer kako ulaganje u energetsku efikasnost i infrastrukturu može donijeti značajne koristi lokalnim zajednicama.

Grad Bosanski Petrovac sada može ponosno predstaviti svoju održivu tržnicu kao model za druge zajednice koje teže napretku i zaštiti životne sredine.

Projekat „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI) je četverogodišnja inicijativa (2020-2024), sa ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u Bosni i Hercegovini. Projekat EU4AGRI primarno je finansiran sredstvima Evropske unije (EU) u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Vrijednost projekta je 20,25 miliona eura, uz zajedničko sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA).