Projekat EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, objavljuje Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

Kroz ovaj javni poziv, EU4AGRI će podržati ulaganja u infrastrukturu za aktivnosti povezane s poljoprivredom i ruralnim razvojem, kao što su zelene pijace, stočne pijace, tržnice, otkupne stanice, mobilna sajamska infrastruktura namijenjena za prodaju poljoprivrednih i zanatskih proizvoda, distancirana prodajna mjesta locirana uz regionalne i lokalne ceste i eko prodajne kuće.

Realizacijom ovakvih projekata poboljšava se stanje ruralnih područja čime se ujedno jača i lokalno tržište, te se lokalnim proizvođačima osiguravaju uslovi za planiranje i unapređenje proizvodnje i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Ukupni raspoloživi budžet namijenjen za ovaj Javni poziv iznosi 1.2 miliona KM.

Ko se može prijaviti?

Prihvatljivi podnosioci prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru ovog Javnog poziva su isključivo jedinice lokalne samouprave (JLS) dok će biti podržani tržišni infrastrukturni projekti koji će biti na raspolaganju prije svega lokalnim korisnicima koji se bave proizvodnjom unutar sljedećih sektora: sektor voća i povrća uključujući masline i grožđe, sektor stočarstva, sektor mesa, sektor mlijeka, sektor pčelarstva, sektor žitarica i uljarica, sektor ljekobilja, aromatičnog bilja i gljiva i sektor starih i tradicionalnih zanata i rukotvorina.

Pojedinačna mjera podrške finansirana od strane projekta EU4AGRI može iznositi minimalno 40.000 KM do maksimalno 200.000 KM bez PDV-a (ne uključuje obavezni dio sufinansiranja podnosioca prijave).

Kako se prijaviti na javni poziv?

Korak 1: Pročitajte dokument Smjernice za podnosioce prijava u kojem se nalaze sve informacije o kriterijima javnog poziva, načinu popunjavanja i dostave prijave.

Korak 2: Prateća dokumentacija za prijavu na javni poziv:

1. Obrazac prijave
2. Budžet
3. Logički okvir
4. Plan aktivnosti
5. Pismo namjere
6. Pismo namjere o broju korisnika
7. Podaci o podnosiocu i upravitelju s listom za provjeru

Rok za prijave je 14. decembar 2021. godine do 17:00 sati. Javni poziv, kao i sva popratna dokumentacija, se nalaze na web stranici projekta eu4agri.ba ili putem ovog linka.

Projekat EU4AGRI će organizirati info sesije putem Zoom ili MS Teams platforme za sve zainteresirane/potencijalne podnosioce prijava da bi se detaljno objasnila pravila javnog poziva i odgovorilo na pitanja u vezi sa smjernicama i kriterijima. O terminu info sesije potencijalni podnosioci prijave će biti obavješteni putem web stranica na kojima je objavljen ovaj javni poziv. Tokom sesija potencijalni podnosioci prijava će imati priliku postavljati pitanja o javnom pozivu.

Tačno vrijeme održavanja info sesija će biti objavljeno i na stranici projekta www.eu4agri.ba, https://www.facebook.com/eu4agri i UNDP web stranici www.ba.undp.org kao i putem medija.

Dodatna pitanja u vezi ovog poziva se mogu dostaviti putem formulara za pitanja na web stranici projekta https://eu4agri.ba/postavi-pitanje u periodu od 05.11. do 26.11.2021. godine. Svi upiti koji stignu prije i poslije navedenog roka se neće odgovarati. Prije postavljanja pitanja zainteresovani podnosioci prijava trebaju pažljivo pročitate dokument Smjernice za podnosioce prijava i postojeća pitanja i odgovore vezane za ovaj javni poziv. Projekat neće odgovarati na već odgovorena pitanja.

 

Pored toga, Projekat EU4AGRI zadržava pravo da ne ponudi odgovor na generalna, nepotpuna i/ili neprecizna pitanja (npr. ukoliko se odgovor na pitanje nalazi u dokumentu Smjernice za podnosioce prijava ili su pitanja već adresirana u sekciji Pitanja i odgovori, i slično), te na pitanja koja se odnose na tehničku pomoć i/ili savjetovanje vezano za pripremu projektnog prijedloga ili prijave.

Svi odgovori na pitanja koji mogu biti relevantni i za ostale podnosioce prijava, redovno će se objavljivati na web stranici UNDP-a: www.ba.undp.org i na stranici projekta www.eu4agri.ba.