Povodom objavljenog Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije za unapređenje industrijske resursne efikasnosti i cirkularnih lanaca vrijednosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u Bosni i Hercegovini, projekat EU4Agri-Recovery kojeg finansira Evropska unija, najavljuje informativne sesije u Doboju, Tuzli i Trebinju.

Mjesto Datum Vrijeme
Lokacija
Doboj12.1010:00Sala regionalne privredne komore RS, Srpskih sokolova 1, Doboj
Tuzla12.1014:00Zgrada Privredne komore Tuzlanskog kantona,Trg slobode,75000 Tuzla
Trebinje13.10.12:00Gradska vijećnica, ul. Vuka Karadžića br.2. Trebinje

Za prisustvo info sesijama potrebno je registrovati učešće putem sljedećeg linka ili direktno putem web stranice eu4agri.ba najkasnije do srijede, 12.10. do 09h.

Pored najavljenih info sesija, u petak, 09. septembra u 11:00 sati održana je info sesija putem Facebook stranice EU4AGRI kao i info sesije u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Brčkom i Bihaću. Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 2,8 miliona KM, Evropska unija podržat će ulaganja u poljoprivredno-prehrambene poslovne subjekte koji žele da svoje poslovanje usmjere na resursno efikasnu i čistiju proizvodnju putem zelenih, digitalnih i cirkularnih poslovnih modela kao i implementiraju principe održivosti i poboljšanja efikasnosti resursa te osiguraju bolji pristup tržištima i potrošačima kroz digitalizaciju.

Glavni cilj je osigurati oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u poljoprivredno-prehrambenom sektoru Bosne i Hercegovine kako bi se smanjili negativni učinci izazvani pandemijom COVID-19. Projekat daje važan ekonomski i socijalni doprinos u područjima higijene i zaštite na radu, sigurnosti radnih mjesta, te inovacijama proizvoda i digitalizaciji.

Na javni poziv mogu se prijaviti obrti, samostalni preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja se aktivno bave preradom poljoprivrednih proizvoda ili primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od od 20.000 KM do 80.000 KM (bez PDV-a) i mogu se koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova. Za svaki projekat, podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije dok će projekat finansirati maksimalnih 85% ukupnog iznosa kroz mjeru podrške. Prihvatljive investicije i troškovi se odnose na nabavku opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa, profesionalnih i konsultantskih usluga. Realizacijom ovih investicija nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije.

Više informacija o ovom javnom pozivu dostupno je putem sljedećeg linka.

Projekat EU4AGRI-Recovery provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Češkom razvojnom agencijom (CzDA).