EU4AGRI nastavlja sa aktivnostima podrške implementaciji softverskih rješenja za upravljanje vinogradarskih i vinskih registara u BiH

U okviru projekta Evropske Unije „Podrška Evropske Unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini – EU4AGRI“, u Neumu je 25. i 26. januara održana radionica sa ciljem implementacije softverskih rješenja za registre u vinskom sektoru BiH u skladu sa zahtjevima EU.

Radionici je prisustovalo 6 predstavnika nadležnih institucija iz Bosne i Hercegovine koji rade na uspostavljanju i implementaciji vinogradarskih i vinskih registara.

Moderatori radionice prof. dr. Milenko Blesić, konsultant ispred EU4AGRI projekta i Lukaš Plachy, ekspert za IT rješenja, govorili su o tehničkim i pravnim rješenjima koja mogu biti primjenjena na razvoju vinogradarskih i vinskih registara u Bosni i Hercegovini.

Također, na radionici su prezentovani prijedlozi za same registre koji su uporedivi sa tehničkim rješenjima sprovedenim u Republici Srbiji kao i modeli registara koji su primjenjeni u Moldaviji.

Radionica je održana u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa  BiH, te Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta BiH.

Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024), sa ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u Bosni i Hercegovini. Vrijednost projekta je 20 miliona eura, uz zajedničko sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA).