U okviru projekta Evropske Unije – „Podrška Evropske Unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini – EU4AGRI“ u Beogradu je 08. i 09. 12. održana radionica razmjene iskustava u implementaciji softverskih rješenja za registre u vinskom sektoru BiH u skladu sa zahtjevima EU.

Radionici je prisustovalo 9 predstavnika nadležnih institucija iz Bosne i Hercegovine koji rade na uspostavljanju i implementaciji vinogradarskih i vinskih registara.

Moderatori radionice prof. dr. Milenko Blesić, konsultant ispred EU4AGRI projekta i dr. Darko Jakšić, regionalni SWG ekspert za vinarstvo, govorili su o opravnim pitanjima koji regulišu sektor vinogradarstva i vinarstva, kao i o tehničkim rješenjima koja su primjenjena u Srbiji po ovom pitanju.

Osim teoretske, u okviru same radionice je pružena i praktična demonstracija upotrebe postojećih sistema koji su u primjeni kod vođenja vinskih i vinogradarskih registara pri Ministarstvu poljoprivrede u Srbiji.

Radionica je održana u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta BiH.

Iskustva učesnika radionice

„Radionica je bila korisna te je opravdala moja očekivanja. Čuli smo iskustva ljudi koji su već uspješno radili u ovom sektoru, te njihova iskustva imaju vrijednost koju svakako mi možemo iskoristiti.“

Senad Kadrović, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine

„Čuli smo toliko korisnih informacija, konkretno vezanih za izradu legislative iz ove oblasti. Dosta stvari spada u moj referat, tako da su ova iskustva dobrodošla, ne samo u dijelu vinarskog i vinogradarskog registra nego i vezano za zakon o jakim alkoholnim pićima,. Svi su bili toliko ljubazni, susretljivi, puni znanja i želje i volje da pomognu. “

Muzafera Kalabušić, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

„Prezentacije domaćina su bile dosta detaljne sa bitnim informacijama za naš rad, iako se dosta pitanja nama tek otvara na koje trebamo odgovore. Međutim dobili smo detaljne informacije sa kojima možemo da izgrađujemo sistem. Kolege su nam svakako na raspolaganju u narednom periodu što je bitno. Kompletna radionica je bila na zavidnom nivou, a posebno prezentacije u dijelu administriranja samih registara.“

Brankica Tomaš, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike