U okviru inicijative EU4AGRI, koja podržava konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, Grad Mostar doživio je značajne prekretnice kroz uspostavu mobilnih prodajnih mjesta. Ovaj projekat, vrijedan više od 200.000 KM, od čega je Evropska unija obezbijedila više od180.000 KM, predstavlja ključni korak ka unaprijeđenju tržišne infrastrukture i poboljšanju kvalitete života građana Mostara.

Kao dio inicijative, na tržnici Mala Tepa, jednoj od najstarijih tržnica u Hercegovini, smještenoj u starom dijelu Mostara, instalirano je 21 modularni kiosk za krajnje korisnike, 10 sklopivih stolova/mobilnih štandova za sezonske tržnice i ulične sajmove, te kiosci koji su spojeni na električnu mrežu. Ove mjere su pratile i obuke o marketingu, propisima o hrani, sanitarnom minimumu i sigurnom rukovanju proizvodima, posebno važnim tokom pandemije COVID-19.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas ovdje u Mostaru, kako bismo otvorili tržnicu Mala Tepa. Poljoprivreda ima poseban značaj za nas, i zato Evropska unija osigurava značajna ulaganja u ovaj sektor. Bosna i Hercegovina napreduje na svom evropskom putu, a odluka Evropskog vijeća o započinjanju pristupnih pregovora u trećem mjesecu ove godine je izuzetno važna. U proteklih pet godina, intenzivirali smo svoja ulaganja, između ostalog i kroz projekat EU4AGRI, koji je do sada podržao blizu 2000 krajnjih korisnika, uključujući i ovu gradsku tržnica u Mostaru. Poboljšali smo uslove rada i higijenske standarde na ovoj tradicionalnoj lokaciji te mi je zadovoljstvo što smo imali priliku dati svoj doprinos”, izjavio je Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Ovaj projekat je dio šire četverogodišnje inicijative (2020.-2024.), koju primarno finansira Evropska unija u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), ukupne vrijednosti 20 miliona eura. Inicijativu zajednički provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) i Češka razvojna agencija (CzDA).

Ovaj izvanredan projekat pružio je fantastičnu priliku za obnovu tržnice, koja će, uz poboljšane tehnološke i sanitarne uslove, dobiti novo lice i privući veći broj turista. Oni će moći osjetiti gostoprimstvo i iskusiti lokalne, organske proizvode. Projekat je započeo tokom mračnih mjeseci pandemije COVID-19 s ciljem obnove i poboljšanja ekonomske situacije, naglašavajući zelenu tranziciju kao ključni element za dalji razvoj. U okviru programa, radili smo na izgradnji kapaciteta poljoprivrednika, pružajući im finansijsku podršku i koristeći evropsku tehnologiju i inovacije“, rekao je Victor Munteanu, zamjenik rezidentnog predstavnika Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH).”

Ovaj projekat pokazuje kako zajednički napori mogu donijeti konkretne promjene na terenu.

U sklopu EU4AGRI projekta, osim u Mostaru i Trebinju, tržišna infrastruktura je poboljšana u Banja Luci, Bihaću, Gračanici, Mrkonjić Gradu, Bosanskom Petrovcu, Rudom, Gradiški, Zenici, Tesliću i Šamacu. Ukupna vrijednost investicija za svih 12 podržanih jedinica lokalne samouprave (općine i gradovi) iznosi više od 2.3 miliona KM, od čega je Evropska unija finansirala oko 1.6 miliona KM.

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, također je istakao važnost ove inicijative: Tepa zauzima posebno mjesto u srcima svih Mostaraca, kao jedno od rijetkih mjesta koje nas veže za uspomene i povijest. Ova tržnica, nekada mjesto okupljanja i prodaje lokalnih poljoprivrednih proizvoda, sada dobiva novo lice. U suradnji s Evropskom unijom, UNDP-om i Češkom razvojnom agencijom, radimo na modernizaciji Tepe kako bismo je stavili u turističku ponudu grada Mostara. Naši poljoprivrednici će uskoro imati priliku ne samo prodavati, već i prerađivati svoje proizvode na licu mjesta, pružajući posjetiteljima autentično iskustvo Hercegovine.“

Zejna Šanjević-Kussmaul, korisnica EU4AGRI projekta iz Udruženja žena “Univerzum”, istakla je: “Pored brojnih aktivnosti kojima se naše udruženje bavi, ekonomsko osnaživanje žena je jedna od najznačajnijih. Naše žene stvaraju autentične proizvode koji nisu uvezeni niti imaju konkurenciju. Ovo je nešto čime se grad treba ponositi, te se zahvaljujemo Evropskoj uniji što imamo priliku pokazati rad naših žena.

Za više informacija o projektu EU4AGRI i njegovim aktivnostima, posjetite web stranicu: eu4agri.ba.