Žitna polja što se prostiru dubičkom ravnicom drugi su dom za Živka Kavedžiju. Ovaj 27-godišnji mladić iz Kozarske Dubice bavi se uzgojem pšenice, kukuruza i soje posljednjih desetak godina. Vrijeme žetve za njega je najljepši period u godini jer tada ubire zlatne plodove svoga rada.

“Živim sam sa majkom i uglavnom radim sam u polju. Od uzgoja žitarica živimo nas dvoje i za nas je bila značajna pomoć koju smo dobili,” na početku razgovora kaže Živko.

Pomoć o kojoj Živko govori osigurala je Evropska unija kroz projekat “EU4AGRI” dubičkim vrijednim ratarima kako bi mogli nesmetano nastaviti uzgoj kvalitetnih žitarica i u godini obilježenoj globalnom pandemijom.

“Značilo nam je što smo u samom startu, pred sjetvu, dobili sjeme pšenice, prihranu i đubriva. Kroz ovaj smo projekt ostvarili i siguran otkup žitarica, njegovu veću cijenu i manje troškove ulaganja,” pojašnjava Živko.

Živko je jedan od kooperanata firme “Jelena d.o.o.” iz Kozarske Dubice, koja je bila nosilac aktivnosti realiziranih kroz projekat “EU4AGRI”. Ukupna vrijednost ove investicije je oko 200,000 KM, od čega je Evropska unija osigurala finansijska sredstva u iznosu približnom 150,000 KM.

“Projekat je bio od velikog značaja za naš kraj. Posljednjih nekoliko godina je bila suša koja je uticala na smanjenje doprinosa, a poslije toga je došla pandemija. Ljudi su bili dosta pogođeni prethodnih godina, tako da je za 41 našeg kooperanta ovo bila vrijedna pomoć,” objašnjava Marko Vlajsević, direktor firme “Jelena d.o.o.”.

Projektom je svaki od 41 kooperanta firme “Jelena d.o.o.” dobio sjeme pšenice za šest hektara obradive površine. Tako su uz pomoć Evropske unije ratari uključeni u ovaj projekat zasadili ukupno 246 hektara pšenice na plodnim poljima sjevera Bosne i Hercegovine.

Među njima su bila i braća Milanče i Stevan Vukić, koji se posljednjih 15 godina bave uzgojem različitih žitarica. Za njih, kao i druge ratare, je svaka godina nepredvidiva ali je ova obilježena pandemijom donijela dodatnu neizvjesnost.

Zahvalni smo za ovu pomoć jer od našeg rada prehranjujemo šest članova porodice. Pšenica koju smo dobili kroz projekat je bila dobre kvalitete i ove godine smo imali dobar rod, zbog čega smo sretni. Težak je ovo posao, ali za nas je važan jer od njega živimo,” objašnjava Milanče.

Od 41 kooperanta koji su bili uključeni u ovaj projekat, dodaje Marko, firma “Jelena d.o.o.” otkupila je oko 2.000 tona pšenice po cijeni većoj za deset posto od tržišne, što je omogućila svakom od njih dodatne prihode.

Uz ove pogodnosti koje su ostvarili dubički ratari, projekat je imao značaja i za samu firmu “Jelena d.o.o.” koja uspješno posluje već 27 godina.

“Zahvaljujući ovom projektu mi smo povećali otkupne količine žitarica od naših kooperanata i ponudili kupcima kao krajnji proizvod brašno jako dobre kvalitete. Moramo i mi ovdje u Bosni da jedemo kvalitetno brašno,” kaže Marko.

Za Marka i kooperante sa kojima surađuje firma “Jelena d.o.o.” rad u polju je često zahtjevan, ali oni ističu da svakog od njih čini sretnim i ispunjenim.

“Ovo je posao mog života. To je ljubav koja veže mene i zemlju. Rizičan je posao, ali teško bih mogao svoj život zamisliti bez njega”, zaključuje Marko.

Trenutno je objavljen novi javni poziv u okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, a Evropska unija podržat će sa 3,5 miliona KM investicije u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini.

Javni poziv objavljen je s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane COVID-19 pandemijom. Rok za prijave je 07. mart 2022. godine a više informacija dostupno je putem naše web stranice, www.eu4agri.ba.

“EU4AGRI” je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).