Javni poziv za diverzifikaciju ekonomskih i socijalnih aktivnosti u ruralnim područjima

Displaying 101 - 120 of 2281234567891011

Poštovani, Fizičko lice je upisano u RPG i bavi se proizvodnjom mlijeka.Dali je prihvatljiv trošak adaptacija prostora i nabavka opreme za preradu mlijeka (masni sir,sir,pavlaka)? Hvala
Datum upita: 25-10-2022

Poštovani, Pokretanje prerade sirovine iz vlastite primarne proizvodnje je prihvatljiva aktivnost. Adaptacija prostora i nabavka opreme potrebne za preradu mlijeka prihvatljivi su troškovi.

Poštovani, može li se vjerska organizacija/udruženje prijaviti na natječaj (lot 2). U pitanju je pokretanje nove turističke ponude (suvenirnica, ruralni turizam, kafeterija, prihvatilište za goste) u dijelu gdje je do sada postojao samo vjerski turizam. Unaprijed hvala, Lp
Datum upita: 25-10-2022

Poštovani, Udruženja građana jesu prihvatljivi direktni korisnici za LOT2, ali aktivnosti koje vi predlažete nisu prihvatljive. Aktivnosti vezane za razvoj turističke ponude u ruralnim područjima prihvatljive su samo u okviru LOT1.

Pozdrav, Bavim se plasteničkom proizvodnjom i proizvodnjom mlijeka.Dali su prihvatljivi troškovi adaptacija prostora i nabavka repromaterijala za uzgoj gljiva?Hvala Vam unaprijed!
Datum upita: 25-10-2022

Poštovani, Troškovi adaptacije prostora za pokretanje proizvodnje gljiva su prihvatljiv trošak. Nabavka repromaterijala nije prihvatljiv trošak.

Lijep pozdrav ,imam ovce a bavim se i mljekarstvom dakle imam muzne krave imam namjeru da gradim objekat za tov junadi i da ubacim telad da li se moze aplicirati za izgradnju objekta koji sam naveo i pomoc pri kupnji prve ture teladi
Datum upita: 25-10-2022

Poštovani, Pokretanje nove vrste primarne poljoprivredne proizvodnje je prihvatljivo ukoliko u Registru poljoprivrednih gazdinstva do sada niste imali prijavljenu tu vrstu priozvodnje. Izgradnja objekata je prihvatljiv trošak, dok nabavka živih životinja nije prihvatljiva.

Molim Vas za pojasnjenje u dijelu potrebne dokumentacije koja se odnosi na kucnu listu u slucaju prijave za Lot2 kao privatno preduzece. Na koji nacin dostaviti kucnu listu?
Datum upita: 26-10-2022

Poštovani, Kućna lista se dostavlja za vlasnika i odgovorno lice preduzeća, a putem on-line platforme, kao i druga dokumentacija.

Da li za postojeću plasteničku proizvodnju cvijeća i ukrasnog bilja za samostalnog preduzetnika koji planira unapređenje kvaliteta proizvoda trebaju da se dostave neke dozvole za postojeće plastenike iz člana 2.7.2.1 Smjernica.
Datum upita: 27-10-2022

Poštovani, Prema smjernicama javnog poziva, za objekte u koje se vrši ugradnja opreme koja je predmet projekta potrebno je dostaviti građevinsku dozvolu ili potvrdu nadležnog organa da građevinska dozvola nije potrebna.

Da li će biti održana još jedna online info sesija..
Datum upita: 27-10-2022

Poštovani, Planirano je održavanje još jednih online konsultacija u toku novembra o čijem održavanju ćete biti obaviješteni putem web stranice i društvenih mreža.

Poštovani, imam registrovano komercionalno poljoprivredno gazdinstvo od 2014 godine .Redovno izmirujem obaveze penzisko i zdravstveno osiguranje .Rječ je o pčelinjaku sa oko 200 pčelinjih društava koji je osnovni izvor prihoda kako da konkurišem na ovaj javni poziv kome da se obratim?
Datum upita: 27-10-2022

Poštovani, Molimo vas da se obratite vašoj jedinici lokalne samouprave (opština/općina ili grad) i potražite informaciju da li će vaša jedinica lokalne samouprave pripremati prijavu na ovaj javni poziv. Jedinice lokalne samouprave jedini su prihvatljivi podnosioci prijave.

Poštovani, Da li nosilac poljoprivrednog gazdinstva (APIF) mora biti "Direktan korisnik" ili to može biti član gazdinstva? Npr. nezaposlena supruga pokreće preradu ili seoski turizam. Ako može, ko je u tom slučaju "Odgovorno lice"?
Datum upita: 27-10-2022

Poštovani, direktan korisnik ne mora biti nosilac poljoprivrednog gazdinstva, to može biti i član gazdinstva upisan na listučlnova gazdinstva i on/ona je tada odgovorno lice.

Kolika sredstva se mogu dobiti po korisniku, odnosno po opstini
Datum upita: 28-10-2022

Poštovani, Iznos podrške za jednog direktnog korisnika ne može biti manji od 5.000 KM. Jedinica lokalne samouprave u svojoj prijavi mora uključiti najmanje pet direktnih korisnika. Minimlani iznos podrške za prijavu je 50.000 KM, a maksimalni iznos podrške je 200.000KM.

 

Imamo problem sa JLS nisu zainteresovani niti zele da pomognu po pitanju prijave za vase projekte ima li nacina da se aplicira na drgi nacin ili da se natjera ova JLS da se vise angazira po tom pitanju
Datum upita: 29-10-2022

Poštovani, Projekat EU4AGRI nema mogućnost da utiče na jedinice lokalne sampouprave koje nisu zainteresovane za ovaj vid podrške svojim poljoprivrednim proizvođačima.

Kao potencijalnog korisnika vašeg projekta, interesuje me koliko sredstava je predviđeno po korisniku i kolki je udio ličnih sredstava u ukupnoj vrijednosti investicije. Hvala
Datum upita: 30-10-2022

Poštovani, Iznos popdrške po jednom korisniku za LOT 1 ne može biti manji od 5.000 KM. Jedinice lokalne samouprave podnose prijedloge projekata koji uključuju koncepte najmanje pet direktnih korisnika. Iznos podrške po jednoj prijavi za LOT1 je od minimalno 50.000KM do maksimalno 200.000 KM. Obavezno finansijsko učešće je 25% ukupnih prihvatljivih troškova.

Postovani, da li je dovoljno da za LOT 1 krajnji korisnik bude registrovan u RPG, bez obzira da li je registrovan kao komercijalno ili nekomercijalno poljoprivredno gazdinstvo najmanje 1.1.2021., naravno sa ispunjenim ostalim uslovima iz Smjernica?!
Datum upita: 30-10-2022

Poštovani, Ukoliko zadovoljava druge uslove, dovoljno je da je direktni korisnik za LOT 1 registrovan u RPG prije 01.01.2021. godine i da se aktivno bavi poljopriivredom (da ima prijavljenu proizvodnju u 2021. i 2022. godini), bez obzira da li se radi o komercijalnom ili nekomercijalnom gazdinstvu.

Pozdrav Porodica smo koja i.a 5 punjetnih clanova bavimo se poljoprivredom plastenickom Zeljeli bismo pokrenuti restoran domace bosanske hrane. Da li postoji podsticaj za uredjenje i inventar za restoran.? Podsticaj za pocetnike?lp
Datum upita: 30-10-2022

Poštovani, Da biste bili prihvatljivi direktni korisnik morate biti upisani u RPG prije 01.01.2021. godine i aktivno se baviti poljoprivrednom proizvodnjom u 2021. i 2022. godini. Izgradnja novog ili unapređenje postojećeg prostora za pružanje usluga, pripremu i posluživanje hrane na gazdinstvu je prihvatljiva aktivnost. Provođenje ovih aktivnosti mora biti u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

1.Da li se smatra novim proizvodom, ukoliko se želi nabaviti oprema za proizvodnju stočne hrane (Mašina za mješanje hrane)? Inače se mješana stočna hranakupuje. 2.Da li je opravdan trošak kupovina pokretne sušare za sušenje voća, čime bi se dobio nov proizvod?
Datum upita: 31-10-2022

  1. Na osnovu podataka koje ste dostavili nismo u mogućnosti dati precizan odgovor. Ukoliko se već bavite stočarskom proizvodnjom, ova vrsta investicije nije prihvatljiva, jer se radi o unapređenju već postojeće proizvodnje, a ukoliko se bavite samo proizvodnjom žitarica i uljarica, investicija bi bila prihvatljiva jer se radi o preradi sirovine iz vlastite proizvodnje.
  2. Nabavka pokretne sušare za voće nije prihvatljiva investicija za preradu poljoprivrednih proizvoda, već samo stacionarne sušare na gazdinstvima.

Da li je nabavka sušare za žitarice prihvatljiv trošak i da li se sušenjem žitarica dobija novi proizvod?
Datum upita: 31-10-2022

Poštovani, Sušenje zrna žitarica se ne smatra preradom već dijelom primarne poljoprivredne proizvodnje, a njeno unapređenje u sektoru žitarica i uljarica nije prihvatjivo.

Displaying 101 - 120 of 2281234567891011