Javni poziv za unapređenje industrijske resursne efikasnosti i cirkularnih lanaca vrijednosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Pretraga pitanja

Displaying 1 - 20 of 9312345

Pozdrav dali se moze aplicirati za mehanizaciju koi su uslovi i kako aplicirati
Datum upita: 12-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. Mehanizacija je prihvatljiva ukoliko zadovoljava opće i bar jedan specifični uslov propisan tačkom 2.8.1. Prihvatljive investicije i troškovi, Smjernica ovog Javnog poziva. Izuzeta od toga je mehanizacija koja se odnosi na nabavku vozila svih kategorija, koja je neprihvatljiva ovim Javnim pozivom (tačka 2.8.2. Neprihvatljive investicije i troškovi). Ljubazno Vas podsjećamo da je neophodno ispoštovati i ostale kriterije propisane Smjernicama ovog Javnog poziva.

Poštovani, zanima nas da li Pekara kojoj je osnovna djelatnost proizvodnja hljeba i peciva ima pravo učešća u ovom Javnom pozivu?
Datum upita: 13-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. U skladu sa Smjernicama ovog javnog poziva, (tačka 2.3 Prihvatljivi sektori za podršku) Vaša djelatnost se može podvesti pod prihvatljivi sektor - uzgoj i prerada žitarica (Prihvatljivi proizvodi u preradi žitarica: mlinski proizvodi (prekrupa, griz, brašno, mekinje za ljudsku ishranu), gotovi proizvodi od žitarica (Pahuljice, Muesli proizvodi, ekstrudirane i instant žitarice) i tjestenina, pekarski proizvodi (kruh, pecivo, drugi pekarski proizvodi), tijesto i proizvodi od tijesta (uključuje lisnato, kvasno, prhko, vučeno i ostale vrste tijesta), fini pekarski proizvodi (keks, krekeri, čajno pecivo, medenjak, kolač, biskvit, piškot i sl.) kao i ostali konditorski proizvodi.) Ljubazno Vas podsjećamo da je neophodno ispoštovati i ostale kriterije propisane Smjernicama ovog Javnog poziva.

Poštovani, mi smo preduzeće koje se bavi proizvodnjom zdrave hrane i pića. Zanima nas da li je prihvatljiva investicija Solarna elektrana?
Datum upita: 13-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. U skladu sa Smjernicama ovog javnog poziva investicija koja je usmjerena na principe održivosti, poboljšanje efikasnosti resursa uključujući iskorištavanje otpada i upotrebu obnovljivih izvora energije je prihvatljiva. Ljubazno Vas podsjećamo da je neophodno ispoštovati i ostale kriterije propisane Smjernicama ovog Javnog poziva.

Poštovani, interesuje me da javna ustanova u vlasniuštvu Vlade Republike Srpske, a koja u svojoj šifri djelatnosti ima navedeno bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, može aplicirati na ovaj poziv? hvala
Datum upita: 13-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. U skladu sa Smjernicama ovog Javnog poziva tačka 2.1. Prihvatljivi podnosioci prijava finansijske podrške mogu biti isključivo obrti, samostalni preduzetnici, zadruge i mikro, mala i srednja preduzeća, te koja u vlasničkoj strukturi nemaju udio javnog kapitala ili glasačkih prava tog javnog kapitala. Shodno tome, javna ustanova nije prihvatljiv podnosilac prijave za ovaj Javni poziv.

Poštovani, naše preduzeće se bavi uzgojem i eksploatacijom matičnog jata koka nosilja, jaja sa naše farme se koriste za leženje pilića, brojlera, uvodili bi smo nove tehnologije u proizvodnju i zanima me imamo li pravo da učestvujemo na ovom javnom pozivu? Unaprijed hvala!
Datum upita: 13-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. U skladu sa Smjernicama ovog javnog poziva, (tačka 2.3 Prihvatljivi sektori za podršku) Vaša djelatnost se može podvesti pod prihvatljivi sektor proizvodnja i prerada jaja. Ljubazno Vas podsjećamo da je neophodno ispoštovati i ostale kriterije propisane Smjernicama ovog Javnog poziva. Posebno biste trebali obratiti pažnju na sekciju 2.8.1 Prihvatljive investicije i troškovi - Da bi investicije i troškovi bili prihvatljivi potrebno je da zadovoljavaju sve navedene opće uslove, i najmanje jedan specifični uslov.

Postovani, Da li firma, koja u 2021. godini, nije ostvarila prihod i nije imala zaposlene, moze da aplicira za nepovratna sredstva u ovom javnom pozivu?
Datum upita: 13-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. Firma u tom slučaju nije prihvatljiv podnosilac prijave na ovaj Javni poziv. Prema Smjernicama ovog Javnog poziva prihvatljivi su podnosioci prijava koji su registrovani najkasnije jednu godinu prije objave ovog Javnog poziva, te maksimalan iznos finansijske podrške ne može biti veći od 70% prihoda ostvarenog u 2021. godini.

Postovanje prijavili smo se za start up paket mladih Tesanj. Nadamo se pozitivnom ishodu.. Radi se o jednoj proizvodnji koja je na nasem trzistu malo zastupljena.. Nisam sigurna dal smijem pisati o cemu rijec dok se ne zavrsi sa start up... Zanima me da li cu moci aplicirati kod vas
Datum upita: 13-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. Prihvatljivi podnosioci prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške mogu biti obrti, samostalni preduzetnici, zadruge i mikro, mala i srednja preduzeća koja su registrovana najkasnije jednu godinu prije objave ovog Javnog poziva i bave se preradom poljoprivrednih proizvoda ili primarnom poljoprivrednom proizvodnjom. Start-up kompanije nisu prihvatljivi podnosioci prijave pod ovim Javnim pozivom, ali Vas ljubazno molimo da pratiti našu web stranicu jer će uskoro biti objavljen novi Javni poziv koji će podržavati start-up kompanije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru koje će se tek registrovati ili su već registrovane i posluju do godinu dana.

Poštovani, Molim Vas odgovor da li može aplicirati PPG (porodično poljoprivredno gazdinstvo), nekomercijalno, registrovano kao takvo od strane APIF-a (RS), nema ID broj? Hvala, pozdrav...
Datum upita: 13-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. U skladu sa Smjernicama ovog javnog poziva, (Sekcija 2.1 Prihvatljivi podnosioci prijava finansijske podrške) -  prihvatljivi podnosioci prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške mogu biti obrti, samostalni preduzetnici, zadruge i mikro, mala i srednja preduzeća. Ukoliko vaše gazdinstvo nije registrovano kao jedan od gorenavedenih oblika organizovanja onda niste prihvatljiv podnosilac prijave.

Da li se "Fizičkim licem" smatra lice koje ima u APIF-u registroovano "Porodično poljoprivredno gazdinstvo", i da li to lice ima pravo prijave na "Javni poziv". Hvala.
Datum upita: 15-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. U skladu sa Smjernicama ovog javnog poziva, (Sekcija 2.1 Prihvatljivi podnosioci prijava finansijske podrške) -  prihvatljivi podnosioci prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške mogu biti obrti, samostalni preduzetnici, zadruge i mikro, mala i srednja preduzeća. Ukoliko vaše gazdinstvo nije registrovano kao jedan od gorenavedenih oblika organizovanja onda niste prihvatljiv podnosilac prijave.

Da li je prihvatiljiva djelatnost proizvodnje piva? Na info danu predavači nisu mogli sa sigurnošću da kažu. Smatram da je licemjerno od strane donatora da već nekoliko godina unazad za proizvodnu piva, kao poljoprivredno-prehrambenog proizvoda nema prostora, dok se uredno finansira vinarstvo!
Datum upita: 15-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. U Smjernicama ovog javnog poziva nije bilo eksplicitno definirano da se sektor prerade žitarica odnosi i na proizvodnju piva. U skladu s tim, ažurirane su smjernice Javnog poziva tako da je izmijenjena fusnota 11 u 2.3  Prihvatljivi sektori za podršku - uzgoj i prerada žitarica i uljarica i sada glasni: Prihvatljivi proizvodi u preradi žitarica: mlinski proizvodi (prekrupa, griz, brašno, mekinje za ljudsku ishranu), gotovi proizvodi od žitarica (Pahuljice, Muesli proizvodi, ekstrudirane i instant žitarice) i tjestenina, pekarski proizvodi (kruh, pecivo, drugi pekarski proizvodi), tijesto i proizvodi od tijesta (uključuje lisnato, kvasno, prhko, vučeno i ostale vrste tijesta), fini pekarski proizvodi (keks, krekeri, čajno pecivo, medenjak, kolač, biskvit, piškot i sl.) kao i ostali konditorski proizvodi, te proizvodnja pive. Ljubazno Vas podsjećamo da je neophodno ispoštovati i ostale kriterije propisane Smjernicama ovog Javnog poziva.

Postovani, Da li klasifikaciju preduzeca vrsite samo prema broju zaposlenih ili tu ulazi prihod i imovina preduzeca. S postovanjem, Andrijana Petric
Datum upita: 15-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. U skladu sa Smjernicama ovog Javnog poziva, klasifikacija preduzeća se vrši samo prema broju zaposlenih. Ljubazno Vas podsjećamo da je neophodno ispoštovati i ostale kriterije propisane Smjernicama ovog Javnog poziva.

Postovani, Obrt PD Fejzic bavi se proizvodnjom ovčijeg i kravljeg mlijeka. Investirali smo u izgradnju štale. Još uvijek nisam dobio građevinsku dozvolu, ali posjedujem uvjerenje izdatno od nadlezne općinske sluzbe da je izdavanje građevinske dozvole u toku. Da li je taj dokument prihvatljiv?
Datum upita: 15-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. U skladu sa Smjernicama ovog javnog poziva, sekcija (2.7.1. Opći kriteriji prihvatljivosti podnosioca prijave i projektnog prijedloga) - definirano je: tačka 8. postojeći objekti u kojima se instalira oprema moraju imati važeću upotrebnu dozvolu (ukoliko je objekat već korišten za proizvodnju) ili dobiti upotrebnu dozvolu nakon završene  investicije (u toku trajanja projekta) ukoliko objekat prethodno nije korišten za proizvodnju. Za ove objekte (objekte koji nemaju upotrebnu dozvolu) je neophodno dostaviti dozvolu za građenje (dokaz da je objekat legalno izgrađen). Nadalje pod sekcijom 3.1 Potrebna dokumentacija - Obavezna dokumentacija koju trebaju dostaviti podnosioci prijava je između ostalog po tačci 8. Važeća upotrebna dozvola za objekte koji su u funkciji, a u koje se smješta/ instalira oprema koja je predmet projekta (ukoliko se instalacijom predmetne opreme ne mijenja namjena objekta što zahtjeva pribavljanje nove upotrebne dozvole). Za objekte u koje se instalira oprema a koji prije investicije nisu bili u funkciji (nisu korišten za namjenu koja je u skladu sa opremom koja se nabavlja) podnosilac će biti u obavezi po realizaciji investicije (kao jedan od uslova plaćanja) dostaviti upotrebnu dozvolu, i za ove objekte podnosilac je obavezan dostaviti dokaz da su isti legalno izgrađeni (dozvola za građenje). Shodno gorenavedenom, uvjerenje izdano od nadležne općinske sluzbe da je izdavanje građevinske dozvole u toku nije prihvatljiv dokument po Smjernicama Javnog poziva.

Proizvodimo platnene proizvode koji zamjenjuju jednokratne (platnene pelene, ulošci itd. ). Cilj nam je da budemo neovisni u lancu snabdijevanja. Želimo da se bavimo proiz. biljaka od kojih se mogu dobiti prirodni materijali. Mogu li aplicirati iako nisam registrovana kao poljoprivredni obrt?
Datum upita: 16-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. U skladu sa Smjernicama ovog Javnog poziva navedeni obrt nije prihvatljiv podnosilac prijave. Naime prihvatljivi podnosioci prijava su isključivo obrti, samostalni preduzetnici, zadruge i mikro, mala i srednja preduzeća, koja su registrovana najkasnije jednu godinu prije objave ovog Javnog poziva, a koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda ili primarnom poljoprivrednom proizvodnjom. Dodatno, prihvatljivi su svi projekti koji se isključivo odnose na proizvodnju i preradu proizvoda za ljudsku prehranu.

Kako aplicirati na javni poziv
Datum upita: 16-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. U skladu sa Smjernicama ovog javnog poziva, prijava se podnosi putem online platforme https://javnipoziv.undp.ba. Instrukcije za korištenje online platforme možete pronaći na: https://javnipoziv.undp.ba. Dodatno napominjemo da detaljno prođete kroz Smjernice ovog javnog poziva i da je krajnji rok za dostavljanje prijava, putem online platforme, 14. oktobar 2022. godine do 17:00 sati. Prijave podnesene kroz druge kanale (pošta ili email) se neće uzeti u razmatranje.

Firma nabavlja opremu za korištenje otpada kao energenta -loženje u centralno grijanje (primjer 1.1.3); i opremu za zagrijavanje vode iz obnovljive energije pomoću solarnih kolektora vode (primjer 1.2.11), treba li pribaviti za to studiju izvodljivosti / tehnološki projekat?
Datum upita: 17-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. U skladu sa Smjernicama ovog javnog poziva, (sekcija 2.7.1. Opći kriteriji prihvatljivosti podnosioca prijave i koncepta projekta/ projektnog prijedloga, tačka 17 - ukoliko se planirana investicija ili njen dio odnosi na instalaciju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, biomase ili obradu otpada, podnosilac prijave mora posjedovati studiju o tehnološkoj izvodljivosti) za obje planirane investicije, potrebno je da dostavite studiju o tehnološkoj izvodljivosti. Ljubazno Vas podsjećamo da je neophodno ispoštovati i ostale kriterije propisane Smjernicama ovog Javnog poziva.

Podnosi li aplikant najmanje po jednu ponudu za svaku stavku nabavke već u prvom krugu, tj prilikom slanja koncepta projekta (u skladu sa smjernicama, tačka 2.8.4), ili te ponude šaljemo tek nakon tehničke pomoći projekta (po smjernicama tačka 3.1, "naknadno dostaviti")?
Datum upita: 17-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. U skladu sa Smjernicama ovog javnog poziva, tačka 3.1. Potrebna dokumentacija, u slučaju da koncept projekta dobije tehničku podršku, dakle nakon pružene tehničke pomoći, podnosioci prijava trebaju naknadno dostaviti najmanje jednu ponudu za svaku stavku predmetne investicije. Ponuda mora da sadrži sve elemente naznačene u Poglavlju 2.8.4. Dodatno, napominjemo da, iako tokom izrade koncepta projekta nije potrebno dostaviti ponude, same investicije navedene u okvirnom budžetu koncepta projekta moraju biti utemeljene i bazirane na realnim tržišnim cijenama. Ljubazno Vas podsjećamo da je neophodno ispoštovati i ostale kriterije propisane Smjernicama ovog Javnog poziva.

Imamo farmu koka nosilja za koje sami pripremamo stočnu hranu, tj. imamo skladište i mlin za žitarice. Htijeli bismo aplicirati za nabavku uređaja za hlađenje žita, čime bi spasili žito od kaliranja, plesni i napada insekata. Da li možemo aplicirati shodno sektoru kojem pripadamo i predmetu nabavke?
Datum upita: 19-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. Predložena nabavka uređaja za hlađenje žita sa ciljem smanjenja otpada i produženja vijeka trajanja žita kao stočne hrane bi mogla biti prihvatljiva za ovaj Javni poziv, ukoliko ista spada u razred energetski efikasnih uređaja (energetski razred A), a što se dokazuje energetskim certifikatom. Ljubazno Vas podsjećamo da je neophodno ispoštovati i ostale kriterije propisane Smjernicama ovog Javnog poziva.

Da li se preduzeće koje se bavi poljoprivrednom djetalnosti, ali čija je pretežna djelatnost građevinarstvo, može prijaviti na ovaj Javni poziv?
Datum upita: 19-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. U skladu sa Smjernicama ovog javnog poziva, (sekcija 2.1 Prihvatljivi podnosioci prijava finansijske podrške) Prihvatljivi podnosioci prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške mogu biti obrti, samostalni preduzetnici, zadruge i mikro, mala i srednja preduzeća: koja su registrovana najkasnije jednu godinu prije objave ovog Javnog poziva i bave se preradom poljoprivrednih proizvoda ili primarnom poljoprivrednom proizvodnjom; koja u vlasničkoj strukturi nemaju udio javnog kapitala ili glasačkih prava tog javnog kapitala. Pod prethodno navedenom, podrazumijeva se da se vaše preduzeće minimalno godinu dana aktivno bavi preradom poljoprivrednih proizvoda ili primarnom poljoprivrednom proizvodnjom namijenjenoj za ljudsku prehranu. Nadalje, po Smjernicama ovog javnog poziva (sekcija 2.8.1. Prihvatljive investicije i troškovi) da bi investicije i troškovi bili prihvatljivi potrebno je da zadovoljavaju sve navedene opće uslove, i najmanje jedan specifični uslov. Ljubazno Vas podsjećamo da je neophodno ispoštovati i ostale kriterije propisane Smjernicama ovog Javnog poziva.

Da li je investicija u priključnu mehanizaciju za regenerativnu poljoprivredu kojom bi smanjio utrošak energije i degradacija zemljišta, prihvatljiva investicija po ovom Javnom pozivu, obzirom da se primjer takve opreme ne navodi u vašim Smjernicama za aplikante?
Datum upita: 19-09-2022

Poštovani hvala Vam na postavljenom pitanju. U skladu sa Smjernicama ovog javnog poziva, (sekcija 2.8.1. Prihvatljive investicije i troškovi) da bi investicije i troškovi bili prihvatljivi potrebno je da zadovoljavaju sve navedene opće uslove, i najmanje jedan specifični uslov. Ukoliko Vaša investicija ispunjava prethodno navedene uslove prihvatljivosti, ista bi bila prihvatljiva za predmetni Javni poziv. Ljubazno Vas podsjećamo da je neophodno ispoštovati i ostale kriterije propisane Smjernicama ovog Javnog poziva.

Displaying 1 - 20 of 9312345