“EU4AGRI“ donosi priču o uspješno realizovanoj investiciji kompanije “OPZ Srebrenica” koja je kroz projekat “EU4AGRI” osigurala nove mašine i opremu za vlastite potrebe, te mašine koje su potrebne za plasman većeg broja proizvoda na širem tržištu.

Ivan Todić, direktor Zemljoradničke zadruge Srebrenica, smatra da je posebno uzgoj malina unosan posao od kojeg se može dobro živjeti. Projekat je kroz lokalnu zajednicu pomogao i širem auditorijumu poljoprivrednih proizvođača koji su imali mogućnost da obezbijede sitnu mehanizaciju i na taj način unaprijede svoju poljoprivrednu proizvodnju.

Lokalna zajednica je na taj način imala mogućnost da afirmiše što više poljoprivrednih proizvođača, jer ova opština trenutno spada u red nerazvijenih opština.

Trenutno je objavljen novi javni poziv u okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, a Evropska unija podržat će sa 3,5 miliona KM investicije u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini.

Javni poziv objavljen je s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane COVID-19 pandemijom. Rok za prijave je 07. mart 2022. godine a više informacija dostupno je putem naše web stranice, ili na LINKU.

“EU4AGRI” je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).