“EU4AGRI“ donosi još jednu priču o uspješno realizovanoj investiciji “Rankić company” koja se bavi otkupom, preradom i skladištenjem voća i povrća.

Potreba i ideja se ukazala usljed nedostatka određenih resursa, te su odlučili povećati vlastitu ponudu i postati efikasniji na tržištu. Aplicirali su na projekat Evropske unije za liniju proizvoda koje se odnose na proizvodnju prirodnih sokova i kaša.

Sa takvom ponudom pomogli su poljoprivrdnim proizvođačima koji se nalaze u njihovom okruženju, te ponudili zagarantovan otkup ostalog voća, a samim tim pokušali su zaposliti dio stanovništva koji živi u nepristupačnim i ruralnim područjima.

Aktivnosti kompanije “Rankić company” se nalaze na području opština Milići, Vlasenica, Bratunac i Srebrenica.

Trenutno je objavljen novi javni poziv u okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, a Evropska unija podržat će sa 3,5 miliona KM investicije u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini.

Javni poziv objavljen je s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane COVID-19 pandemijom. Rok za prijave je 07. mart 2022. godine a više informacija dostupno je putem naše web stranice, ili na LINKU.

“EU4AGRI” je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).