U okviru projekta Evropske unije – „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini – EU4AGRI“, u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u periodu od 21.-23.09.2021. godine, u Hotelu Grand u Neumu, održan je seminar za blizu 90 poljoprivrednih savjetodavca iz BiH.

Cilj seminara na temu „Sistem poljoprivrednog savjetodavstva i kako ga unaprijediti?“ je unaprjeđenje znanja i osposobljavanje poljoprivrednih savjetodavaca za primjenu savremenih pristupa, modela i metoda u poljoprivrednom savjetodavstvu. Tim povodom, seminar je obuhvatio teme vezene za zakonodavni okvir javnih poljoprivrednih službi u EU, sistem certificiranja savjetodavaca sa posebnim osvrtom na prakse u Republici Češkoj, kao i druge teme vezane za modele savjetodavnog rada, prednosti i nedostatke pojedinih savjetodavnih metoda.

Ova obuka je prva u nizu planiranih obuka koje će biti podržane od strane EU4AGRI projekta, s ciljem unaprijeđenja Sistema poljoprivrednog savjetodavstva i unaprijeđenja sistema certificiranja poljoprivrednih savjetodavaca u BiH. Predavači na ovom seminaru bile su dr. Iveta Boškova i dr. Olga Svobodova iz Republike Češke.

Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).