U okviru projekta Evropske unije – „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini – EU4AGRI“, u periodu od 26.-27.10.2021. godine, u Hotelu Blanca na Vlašiću održana je radionica za 15 zaposlenika nadležnih institucija koji rade na uspostavi i radu na novom IT sistemom vinogradarskih i vinskih registara.

Cilj radionice na temu „Vinski registri – pravni okvir, administracija i IT“ bio je upoznati predstavnike nadležnih institucija sa pravnim propisima koji su na snazi u EU i sa primjerima iz praksi u samom regionu, te unaprijediti zahtjeve prema ponuđaču novog IT sistema kako bi dosadašnje prakse i svi pozitivni pravni propisi bili usaglašeni sa zahtjevima EU, uz zadovoljenje potreba i maksimalnu primjenu dosadašnjih praksi nadležnih institucija.

Ova obuka je prva u nizu planiranih radionica koje će biti organizovane od strane EU4AGRI projekta, s ciljem razvoja i implementacije vinogradarskih i vinskih registara u BiH koji su preduslov za nesmetanu trgovinu vinskih proizvoda na tržištu EU.

Predavači i moderatori na ovoj radionici bili su prof. dr. Milenko Blesić i IT ekspert Češke razvojne agencije g. Lukas Plachy.
Radionica je održana u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Savjeta ministara BiH i Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta BiH.

Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).