U okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, objavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške uvođenju standarda i certifikaciji u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji.

Kroz ovaj javni poziv Evropska unija će podržati poslovne subjekte u poljoprivredno-prehrambenom sektoru da uvedu određene standarde u svoje poslovanje ili izvrše certifikaciju svojih proizvoda, usluga i proizvodnih procesa. Cilj ovog javnog poziva je jačanje poljoprivredno-prehrambene industrije, unapređenja kvalitete, higijene, sljedivosti i sigurnosti hrane, povećanja konkurentnosti i olakšavanja pristupa tržištima.

Ko se može prijaviti na ovaj javni poziv? 

Na ovaj javni poziv moći će se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća, obrti/preduzetnici i zadruge koje se bave proizvodnjom, preradom ili proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda za ljudsku ishranu, te udruženja koja okupljaju proizvođače/prerađivače za njihovu grupnu certifikaciju.

 U okviru ovog javnog poziva na raspolaganju je 1 milion KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 5.000 KM do 50.000 KM. Obavezno finansijsko učešće podnosioca prijave iznosi 30% ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova projekta.

Prijave se mogu podnijeti od 01. augusta 2022. godine, a krajnji rok za prijavu je 02. septembar 2022. godine, do 17:00 sati. 

Prijave se podnose isključivo putem elektronskog sistema dostave prijava https://javnipoziv.undp.ba/  koji je obezbijedio EU4AGRI projekat. Dostavljanje prijava u bilo kojem drugom formatu (e-mail, pošta, fax i sl.) nije prihvatljivo i prijave dostavljene na taj način neće biti uzete u razmatranje.  

Više o javnom pozivu pročitajte u smjernicama za podnosioce prijava u kojem se nalaze sve informacije o kriterijima javnog poziva, načinu popunjavanja i dostave prijave. Svi zainteresirani mogu pristupiti javnom pozivu putem oficijelne web stranice projekta, eu4agri.ba.

Prva online INFO sesija bit će održana u ponedjeljak, 01. augusta u 14:00 sati, putem Facebook stranice EU4AGRI.

Pored toga, u narednom vremenskom periodu bit će organizovan niz info sesija u šest (6) gradova BiH, Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Bihać, Brčko i Doboj, te informacije o tačnom terminu i mjestu održavanja istih, bit će objavljene putem web stranice eu4agri.ba.

Dodatna pitanja u vezi ovog poziva mogu se dostaviti putem formulara za pitanja na web stranici projekta https://eu4agri.ba/postavi-pitanje u periodu od 01.08. do 26.08.2022. godine. Na sva pitanja koja stignu prije ili poslije navedenog roka neće se odgovarati.

Više informacija o ovom javnom pozivu, kao i dokumentaciju za preuzimanje možete pronaći na eu4agri.ba.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije vrijedan 20.25 miliona eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).