Poljoprivredno-prehrambeni prerađivači

Održivi razvoj jedan je od prioriteta projekta EU4Agri te je stoga težište na projektima i inicijativama koji pokušavaju iznaći odgovarajući balans između potrebe za proizvodnjom hrane i očuvanja ekosistema u okolišu.

Rast održive poljoprivredno-prehrambene industrije odražava generalno prepoznatu važnost odgovornosti prema okolišu, etičkog postupanja prema radnicima, humanog tretmana životinja i odgovornosti prema potrošačima za isporuku kvalitetnih proizvoda. Pored toga, projektom EU4Agri nastoji se osigurati uspješnost i finansijska održivost projekata podržanih u okviru odgovarajućih mjera podrške i to temeljem odgovarajućeg poslovnog planiranja i procjene povrata investicija korisnika.

Očekuje se da će cjelokupni paket bespovratne finansijske podrške osnažiti otpornost sektora na ekonomske udare te povećati konkurentnost i produktivnost. Finansijska održivost projekta EU4Agri također se posmatra iz perspektive da ulaganje ne podrazumijeva podršku u subvencioniranju, već nastoji potaknuti konkurentnost poljoprivredno-prehrambenih operatera.

Planirano je ukupno izdvajanje u vrijednosti od 14,8 miliona eura za bespovratnu podršku investicijama usmjerenu na konkurentnost poljoprivredno-prehrambenog sektora u tri oblasti: 1) investicije u primarnu proizvodnju i prerađivačke kapacitete u cilju jačanja tržišne efikasnosti; 2) jačanje savjetodavnih i stručnih službi u cilju snažnije razmjene znanja i razvoja vještina; i 3) jačanje i diversifikacija ruralne ekonomije.

Bespovratna podrška investicijama distribuira se putem javnih poziva za dostavljanje prijedloga projekata. Preliminarni spisak javnih poziva za podnošenje prijedloga projekata dostupan je za preuzimanje ovdje.

U fokusu projekta su poljoprivredna gazdinstva i poljoprivredno-prehrambeni prerađivači sa planiranim investicijama u primarnu proizvodnju, agroturizam i diversifikaciju poljoprivredne proizvodnje na farmama.

U okviru investicija u primarnu proizvodnju, planiran je poziv za sva poljoprivredna gazdinstva (preduzetnici, kompanije i zadruge koje se bave primarnom proizvodnjom), bez obzira na veličinu, sa finansijskim sredstvima po projektu u rasponu od 25.000 do 200.000 eura i potrebno (indikativno) sufinansiranje u iznosu od 40% od strane korisnika. Na temelju odgovarajućih kriterija, projekat namjerava uključiti male proizvođače, kao i one koji su uključeni putem posredničkih organizacija (npr. zadruga, kompanija).

Kroz investicije u agroturizam, poljoprivredna gazdinstva, kompanije, zadruge, udruženja i lokalne samouprave moći će se prijaviti za finansijsku podršku u rasponu od 10.000 do 50.000 eura po projektu, uz potrebno sufinansiranje u iznosu od 25%.

U okviru ulaganja u diversifikaciju proizvodnje na farmama, poljoprivredna gazdinstva i  zadruge moći će se prijaviti za finansijsku pomoć po projektu u rasponu od 20.000 do 100.000 eura, uz potrebno sufinansiranje u iznosu od 40%.