Bespovratna podrška investicijama

EU4AGRI

Projekat EU4AGRI obuhvata dvije komponente

Bespovratna podrška investicijama

Planirano je ukupno izdvajanje u vrijednosti od 14,8 miliona eura za bespovratnu podršku investicijama

Tehnička pomoć

Tehnička pomoć treba omogućiti realizaciju bespovratne podrške investicijama

Bespovratna podrška investicijama

Planirano je ukupno izdvajanje u vrijednosti od 14,8 miliona eura za bespovratnu podršku investicijama usmjerenu na konkurentnost poljoprivredno-prehrambenog sektora u tri oblasti:

  1. Investicije u primarnu proizvodnju i prerađivačke kapacitete u cilju jačanja tržišne efikasnosti; 
  2.  Jačanje savjetodavnih i stručnih službi u cilju snažnije razmjene znanja i razvoja vještina ;
  3. Jačanje i diversifikacija ruralne ekonomije.

Bespovratna podrška investicijama se koristi kao mehanizam finansiranja projekata za učinkovitu podršku korisnicima i ostvarivanje zacrtanih ciljeva.

Podrška se distribuira putem javnih poziva za dostavljanje prijedloga projekata. Preliminarni spisak javnih poziva za podnošenje prijedloga projekata dostupan je za preuzimanje

Tehnička pomoć

Tehnička pomoć treba omogućiti realizaciju bespovratne podrške investicijama, uz istovremeni angažman institucionalnih partnera i osiguravanje usvajanja relevantnih znanja, vještina i praksi za realizaciju javnih politika orijentiranih na rezultate. Projektom se predviđaju aktivnosti na jačanju javnih savjetodavnih službi i nadogradnji poljoprivrednih informacionih sistema, što bi trebalo doprinijeti većoj dostupnosti i kvaliteti pruženih usluga. Projekat također planira podršku za unapređenje politika i propisa u skladu sa prioritetima za pristupanje Evropskoj uniji.

EU4AGRI usko sarađuje sa svim institucionalnim partnerima na svim relevantnim nivoima kroz adekvatne projektne strukture, kao i sa predstavnicima nevladinog, akademskog i privatnog sektora, te medijima.
Quality Standards
Quality Standards